• Redactie

De Donkere Dagen van burgemeester Marja van Bijsterveldt

Beste lezer, beste bezoeker van De Donkere Dagen van Delft,


Van 10 december 2019 tot 4 januari 2020 is het weer zover! Dan zijn het weer de Donkere dagen van Delft. Het is zonder twijfel de allergezelligste tijd van het jaar. En Delft ziet er dan ook nog eens op z’n aller-allermooist uit.


Wintertijd. Thuis steken we de kaarsjes aan, zetten de thermostaat wat hoger, trekken een extra dikke trui aan en ploffen wat vaker met een dekentje op de bank voor de televisie of gezellig rondom tafel voor een potje Scrabble. Maar weet je? Juist als het koud, donker, nat en grijs is, moet je naar buiten, de natuur in, erop uit. Want de frisse lucht is goed voor het gemoed en je weerstand, je verbrandt wat extra calorieën en je krijgt mooie blosjes op je wangen. Maar wat je vooral moet doen tijdens de bibbermaanden is: naar Delft! De Donkere Dagen van Delft verbinden de warme, droge, zonnige zomer en de sfeervolle, gezellige – en met een beetje geluk misschien wel - witte winter. Want met een dik pak sneeuw, ziet Delft er tijdens de Donkere Dagen nóg sprookjesachtiger uit.


Op 10 december worden de Donkere Dagen van Delft afgetrapt met het ontsteken van de meer dan vijftienhonderd lichtjes in de zestien meter (!) hoge Nordmann kerstboom op de Markt. De ontelbare kerstballen weerkaatsen de lichtjes naar alle kanten. Wat een prachtig, feeëriek gezicht is dat. Ik kan er dan ook geen weerstand aan bieden: ik wíl op de foto, ik moét op de foto, met de kerstboom! En dat wordt dringen geblazen, want ik denk dat ik niet de enige ben die dat wil. Ik heb me laten vertellen dat er zomaar meer dan veertigduizend mensen op de been kunnen zijn, Delftenaren en bezoekers van buiten de stad. Fijn! Want hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Natuurlijk is de hele binnenstad voorzien van sfeerverlichting. Ik verbaas me er altijd over, wat een vrolijkheid zulke verlichting brengt. Iedereen op straat is vanzelf goed gemutst, er klinkt gelach, mensen zeggen elkaar gedag en dragen zo ook zelf bij aan die bijzondere sfeer die zo kenmerkend is voor de Donkere Dagen van Delft. De ondernemers zijn al maandenlang bezig geweest om te bedenken hoe ze hun winkels, cafeetjes en restaurants zo mooi mogelijk kunnen aankleden. En ik geef u op een briefje: je kijkt je ogen uit. En wat is er weer veel leuks te doen!


Het is puur genieten tijdens een wandeling door de stad, die er nu wonderschoon uitziet: Delft als Winter Wonderland. De grachten, de monumenten, de prachtige gevels. Het zou me niets verbazen als Anton Pieck hier indertijd inspiratie heeft opgedaan voor zijn sprookjesachtige tekeningen. Delft is dé plek om je kerstcadeautjes te kopen. Om een lekker hapje te eten of te drinken. Want Delft is uniek. Als winkelstad, met een gevarieerd winkelaanbod, waar je gegarandeerd slaagt voor dat originele cadeautje of die leuke kersttrui – je vindt er altijd iets wat je zoekt. Ook is er een ruime keus aan cafe’s en restaurants. Of je nu iets zoekt voor een heerlijk kerstdiner met familie of een gezellige borrel met glühwein met vrienden of collega’s, Delft biedt elk wat wils.

Als burgemeester ben ik natuurlijk supertrots op de Donkere Dagen van Delft. Wat een mooie manier om onze prachtige, sfeervolle stad – met z’n historische binnenstad, te presenteren aan iedereen die hier een kijkje komt nemen. En daarom zijn wij veel dank verschuldigd aan de mensen die dit mogelijk maken.


Ik weet hoeveel er bij de organisatie van zo’n evenement komt kijken. Zoals hechte samenwerking tussen de ondernemers, zonder wie de Donkere Dagen van Delft niet zouden bestaan. Die ondernemers zijn wij veel dank verschuldigd, zo ook aan de sponsoren en talrijke vrijwilligers die deze dagen telkens weer tot een daverend succes maken. Wij zijn u zeer erkentelijk.


Delft is mooi in alle seizoen. Maar als je nú door het verlichte donkere Delft loopt, dan is het wel heel duidelijk: hier gebeurt het! Delft bruist. Zelf kijk ik uit naar de verschillende culturele evenementen tijdens De Donkere Dagen. Van zingende kerstkoren voor winkels tot straattheater aan de grachten. Maar ik verheug me het meest op de kerstmarkt in de binnenstad. Ik hoop dat jij, trouwe Donkere-Dagen-bezoeker, net zoveel plezier beleeft aan De Donkere Dagen van Delft als ik. Ik wens jullie een mooie tijd toe. Laat die sneeuw maar komen!


Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft Benieuwd wat er tijdens De Donkere Dagen van Delft allemaal te doen is in Delft? Bekijk hier het evenementenoverzicht.