• Redactie

Delftse monumenten in de schijnwerpers

De Donkere Dagen van Delft zijn afgelopen week tijdens Lichtjesavond officieel begonnen. Om Delft nog meer te verlichten, worden nu ook drie Delftse monumenten extra uitgelicht: het Arsenaal, het Bacinol en de Sint-Huybrechtstoren. Iedere avond worden deze panden met de straatverlichting tegelijk uitgelicht, waardoor de oude trekvaartroute ook 's avonds een aantrekkelijke verblijfplaats is voor gebruikers langs en op het water. Samen met de provincie Zuid-Holland maak de gemeente Delft de oude trekvaarten beleenbaar en brengen ze de bijzondere geschiedenis hiervan onder de aandacht bij bewoners en bezoekers.

Martina Huijsmans, wethouder monumentenzorg: ‘Door monumentale panden langs de oude trekvaartroute aan te lichten beleef je de schoonheid ervan veel beter. Ik ben dan ook heel blij dat na de Oostpoort en het Kruithuis nu nog meer panden in de schijnwerpers staan langs de Schie, aan de Zuidkolk en langs het Rijn-Schiekanaal’.


Voor elk van de monumenten is een speciaal masker vervaardigd dat voor een projector wordt geplaatst. Door dit masker schijnt het licht alleen waar dat is gewenst en dus bijvoorbeeld niet door de ramen van het monument of op het pand ernaast. De projector geeft precies de juiste hoeveelheid licht voor een fraai resultaat.


De provincie Zuid-Holland heeft de trekvaarten aangewezen als één van zeven Erfgoedlijnen. Samen met gemeenten, ondernemers, natuur- en landschapsorganisaties en erfgoedinstellingen wil de provincie de trekvaarten beleefbaar maken en de bijzondere geschiedenis van de trekvaarten onder de aandacht brengen.